Ajánlók

Rajzolt romantika

Szellem

május 30, 2019

Ha azt mondom, romantikus könyv, a többség fanyalogva gyűrött sarkú kötetre asszociál kigombolt ingű, kockás hasú férfival és szerelmetesen hozzásimuló, lobogó hajú nővel. Nos, valóban van a ponyvairodalomnak egy ilyen szegmense, de szerencsére nem ez meríti ki a romantika fogalmát. Vannak a piacon ennél jóval igényesebb alkotások, amelyek enyhítik a romantika fogalmára rárakódott előítéleteket. Ebbe a kategóriába tartozik ez a képregény is.

Ez a könyv egy igazán romantikus olvasmány. Megvan benne minden, ami a címben is hirdetett szerelmes pillanatokat különlegessé teszi.

A szerző, Catana Chetwynd azon művészek táborát erősíti, akik az internetnek köszönhetik ismertségüket. A kötetben látható képsorok magáncélra készültek, kedveskedés gyanánt szerelmének, ám amint felkerültek a világhálóra, milliók számára lettek ismertek és szeretettek. Ezeket a képkockákat ugyanis nagyon könnyű megszeretni. A Könyvmolyképző Kiadó fel is ismerte a bennük rejlő potenciált és Valentin-napra időzítve meg is jelentette hazánkban. Mutatós kemény kötést kapott, így 160 lapjával valóban egy kedves ajándék lehet.

Fülszöveg:

„Ami spontán, alkalmi firkálgatásnak indult, az igazi szenzációvá vált, amikor a barátja felrakta Catana Chetwynd rajzait az internetre.

Most a Catana Comics képregényei olvasók millióit érintik meg édes humorukkal, amivel könnyű azonosulni.

A Szerelmes pillanatok pontosan az, amire a címe utal: egy kapcsolat legjobb pillanatai.”

Nem árulok el nagy meglepetést, ha elmondom, hogy a kötetben szereplő jelenetek a szerző magánéletét mutatják be. Azonban senki se várjon bulvár értékű híreket, mert ezek a pillanatok teljesen hétköznapiak és persze rettentően aranyosak. A könyv ráadásul egy olyan párkapcsolat mindennapi rutinját mutatja be, amivel mindenki azonosulhat. Akinek volt már hosszabb vagy rövidebb távú romantikus kapcsolata, át tudja érezni a képsorokat, sőt, elég hamar magára ismerhet bennük.

A könyv elején a szerző előszavában megjegyzi, hogy azt hitte, csak vele történnek ilyen kedvesen humoros szituációk, ám amint olvasóközönsége akadt, kiderült, hogy rengeteg pár él meg napi szinten hasonlókat.

A kivitelezés egyébként egyszerű, néhol túlságosan is az. A figurák helyesek, könnyen felismerhető és egyedi stílust képviselnek, ám nem tűnnek művészi kihívásnak. A vizuális magaslatokat a szerző azonban rengeteg kreativitással kompenzálja. A jelentetek változatosak – pedig végig ugyanaz ismétlődik: az egymás iránti szeretet kimutatása – a szöveg vicces és egyszerűen cuki az egész. Annyira hétköznapi és kedves, hogy az olvasó akaratlanul is elmosolyodik a szerelmes figurák láttán.

A párkapcsolati szituációk között egy-egy képsor erejéig megjelennek a nemek közötti különbségek és azok kifogyhatatlan poénforrása. Szerencsére a szerző itt is a kedves dolgokat hangsúlyozza. Szépen bemutatja saját példáján, aranyos figurákon keresztül, hogy egy párkapcsolat két tagja épp annyira különböző, hogy passzoljanak egymáshoz. A lapokon egy kifejezetten harmonikus kapcsolatot követhet nyomon az olvasó.

Ez a könyv tehát valóban nem több, mint szerelmes pillanatok gyűjteménye. Na, és hogy miért érdemes egy ilyen gyűjteményt a polcon tudni? Mert egy romantikus pillanatban, vagy egy különleges alkalomkor összebújva valakivel, akit szeretünk, jó átlapozni ezeket a képeket. Jó felismerni magunkat vagy a párunkat egy-egy vicces szituációban, jó csak elmerengeni rajta, hogy ha nem is pont úgy, mint a könyvben, de napi szinten kimutatjuk a másik felé, mit érzünk iránta és egyszerűen jó összegezni, hogy a hétköznapokban ott rejlenek a romantikus pillanatok is. Párkapcsolatban élőknek meleg szívvel ajánlom.