Hírek

3 lényeges különbség a nyomtatott regények, és az online folytatásos regények között

admin

február 12, 2018

Regényt olvasni jó. Fejleszti a szókincsünk, a képzeletünk, a karakterekkel együtt átélt események hatására empatikusabbak leszünk, vagy például segít a koncentrációban is. Az olvasás jótékony hatásaival több száz oldalt lehetne megtölteni, akár a régmúlt időket vesszük alapul, akár a jelen korban kutatgatunk. Olvasni minden korban fontos volt és lesz, de az idő múlásával és a technika rohamos fejlődésével újabb és újabb lehetőségek nyílnak arra, hogy sokkal több művel ismerkedhessünk meg, vagy akár mi magunk is írjunk egyet. A számítógép és az internet korában erre már könnyen lehetőségünk van. A megváltozott platform máshol is változásokat eredményezett. Megszülettek az online folytatásos regények.

 

Jöjjön most három dolog, amiben ezek a regények különböznek nyomtatott társaiktól:

 

1. Az olvasók befolyással bírnak a történet menetére

 

Számomra az egyik leglényegibb különbség ez. Egy online folytatásos regénynél az esetek döntő többségében az író nem akkor tölti fel a fejezeteket valahova, amikor azok már készen vannak, és összeálltak egy teljes egésszé. Gyakran rögtön azután, hogy kész az első fejezet, máris publikálva van valamilyen internetes oldalon, és az olvasók azonnal reagálhatnak rá, amely erős befolyással van a történet menetére. Az írók az olvasók érzelmeire akarnak hatni, és mivel egy online folytatásos regény kapcsán ezeket az impressziókat azonnal megkapják, a történet könnyen alakítható egy-egy megjegyzés nyomán a megfelelő irányba.

Az azonnali visszacsatolás hatalmas löketet adhat egy-egy írónak arra, hogy folytassa az írást, de akár az ellenkezője is megtörténhet, visszavetheti a kezdeti lelkesedést.

 

2. Nincs megszabott terjedelem

 

A nyomtatott regények esetében megszoktunk egy fix formát, és a legtöbben azt szeretjük, ha egy adott könyv kézbe illik, el tudjuk vinni magunkkal könnyen bárhová, és látjuk, hogy van vége. Mostanában ugyan egyre elterjedtebbek a több ezer oldalas regények, amelyeket már nem túl könnyű kezelni (ilyen például az egyben kiadott King regény, az IT), de általában még mindig van egy felső korlát, amely felett már nehézkes lenne megoldani az összefűzést, vagy azon felül egyszerűen csak kényelmetlenné tenné az olvasást a méret.

Az online folytatásos regénynél viszont nincs semmi ilyesmi. Minden az író belátásán múlik. Egy-egy történet akár évekig is eltarthat, és több száz fejezetesre is nyúlhat. Kicsit hasonlít a sorozatokhoz. Az olvasó itt is bizonyos időközönként kapja meg az újabb és újabb részeket/fejezeteket, és nem biztos, hogy rajta múlik, hogy mikor kezdi el olvasni a következőt, mert azt még lehet, az író meg sem írta. A hátulütője ennek azonban az, hogy gyakran találkozhat az ember olyan történettel, ami valamilyen oknál fogva félbemaradt, és az írója már évek óta nem frissítette, vagy nem is akarja befejezni.

 

3. Formai és helyesírási követelmények

 

Ebben sajnos az online olvasható regények még mindig hátrányban vannak a nyomtatott társaikkal szemben. Az internet tökéletes hely azok számára, akik még csak most kezdik kipróbálni magukat íróként, vagy éppen már régi motorosok a témában, de nincs pénzük kiadatni egy könyvet, vagy csak egyszerűen nem akarják nyomtatásba adni az elkészült műveiket, de ezek ellenére szeretnék, ha nyilvánosságot kapnának. Az internet szabad felhasználású, jóformán bárki bármit felölthet oda kontrollálhatatlanul. Ebből adódik, hogy rengeteg olyan regény vagy novella keletkezik, amik tartalmilag érdekesek, izgalmasak, a megfogalmazás is jó, viszont lektorálás híján a helyesírás rossz, a formai követelmények pedig hiányosak. Ez jelentősen negatív irányba befolyásolhatja az olvasói élményt.

Egy író jó, ha nem csak azt tartja szem előtt, hogy írt egy történetet, és az minél előbb el kell, hogy jusson az olvasóhoz, hanem azt is figyelembe veszi, hogy az a történet nemcsak a cselekménytől lesz minőségi, hanem a helyesírástól és a formai követelmények betartásától. Ezek szétválaszthatatlanok. Attól, hogy a platform más (nem nyomtatott), attól még törekedhetünk arra a formára. Itt persze nem arról van szó, hogy nem lehet hibát véteni. Mindenki hibázik, de azért jó, ha egy bizonyos szint alá már nem bukik az ember.

Adjuk meg a tiszteletet magunknak, a történetnek és az olvasóknak is azzal, hogy ezekre odafigyelünk, és tanulunk a hibáinkból, vagy fogadjunk fel egy béta olvasót, ha nem vagyunk biztosak magunkban.