Hírek

Karakterkészítés és regényírás by Tom Farr

admin

május 5, 2018

A jól megválasztott karakterek, és az ő döntéseik vezetnek egy sztorit. Mikor a Star Wars: Az ébredő erő kijött, sok régi rajongót csak a már ismert, és szeretett karakterek miatt vonzott a történet. Luke Skywalker, Leia hercegnő, és Han Solo mind ikonikus karakterek, akárcsak Darth Vader, C3PO, R2D2, és Chewbacca. Ők tették az eredeti Star Wars trilógiát ilyen erőteljes történetté, amilyenné vált.

(…)

A karakterírás művészete

Sok író küzd a cselekmény kitalálásával, vagy a jelenetek megalkotásával, és pont ezért nagyon fontos a megfelelő karakterek kialakítása. Stephen King, Az írásról című könyvében, beszél a karakterek szituációba helyezéséről, hogy meglássuk, mit fognak csinálni. Ez egy jó kis tanács, de előbb meg kell értened a karaktereket annak érdekében, hogy jól el tudj mondani nekünk egy sztorit arról, hogy mit csinálnának a szereplők egy adott szituációban.

Az életrajz készítése a kulcs a történet karaktereinek megértéséhez, és van négy fő terület, amit érdemes figyelembe venni a karakterek megalkotásánál.

 

1. Háttér

Milyen háttérrel rendelkezik az adott karakter? Honnan jött? Mikor elkezded a történeted, a karaktereid egyfajta összegzése azoknak a tapasztalatoknak, amiket életük során megtapasztaltak. Mikor fejleszted a karaktereket, írd ki azokat a dolgokat, amik kapcsán azzá váltak, akik. Mik a legjelentősebb tapasztalataik? A család típusa, amiben felnőttek, a gazdasági helyzetük, amik biztosan kihatottak rájuk.

A kulturális és etnikai hátteret is nagyon fontos átgondolni. Mikor karaktereket hozol létre, ismerni akarod őket, annyira, amennyire csak lehetséges. A legtöbb dolgot, amit eközben felfedezel, nem fogod használni a történetben, de minden apró kis információ a karakterről kihatással lesz a döntéseikre a történetben.

A karakterek hátterének ismerete nagy segítség, mert nem abban a pillanatban fog körvonalazódni, mikor írsz. Már ismerni fogod hol voltak, és amiket átéltek, alakítják a döntéseiket a történetben.

 

2. Hit és értékrend

A karakterek formálása olyan érzés kell, hogy legyen, mintha valódi embereket találnál ki. Az igazi embereknek meg van a saját világnézetük, vagy speciális gondolataik a világról. Hihetik azt, hogy egy mindent tudó és mindenkit szerető Isten irányítja a világot, vagy hihetnek egy olyan Isten létezésében is, aki folyton dühös, és folyamatosan arra vár, hogy megbüntessen mindenkit, aki valami rosszat cselekedett. Hihetik, hogy az univerzum csupán véletlen jött létre, vagy hihetnek abban, hogy mindenki végzetét a sors irányítja. Vagy az is lehet, hogy egyáltalán nem is gondolnak ilyesmikre, de ha nehéz helyzetbe kerülnek, valamilyen választ kapnak az élet néhány nagy kérdésére. A te szereplőd miben hisz?

Az értékrend is szintén nagyon fontos egy karakter megalkotásánál. Mit tart az adott szereplő fontosnak? A család a fontos, vagy esetleg a barátokat helyezi előrébb a családnál? A szereplőd talán abban hisz, hogy a válás borzasztó, vagy talán abban, hogy a házasság valami szörnyű dolog, ami lebéklyózza az embert. Lehetnek önfeláldozóak, vagy saját életüket emelhetik mások élete elé. Bármilyen értékrenddel is bírnak, az kihatással van a történetben hozott döntéseikre.

 

3. Szokások

Mik azok a dolgok, amiket a karakter anélkül csinál, hogy gondolna rá? Mik azok a cselekvések, amiket minden egyes nap megcsinál? Lehet, hogy a karaktered félrenéz, mikor valaki megpróbálja felvenni vele a szemkontaktust. Vagy talán van egy olyan rossz szokása, hogy akkor is hazudik, mikor egyáltalán nem szükséges. Vagy esetleg a karaktered cigizik vagy iszik miután elküldte a gyerekeket a suliba.

A szokások a hitelesség érzetét keltik. Bármilyen szokásuk is van, felbukkannak valahol a történetben. Lehet, hogy a karakterednek van valamilyen negatív szokása, amit még a történet vége előtt fel kell oldani.

 

4. Motivációk

Ha a szokások megmutatják, hogy a karaktereid általában mit csinálnak, akkor a motivációk azt mutatják meg, hogy miért csinálják azt, amit csinálnak. Az egyik szereplőd talán nem tud a többi ember szemébe nézni, mert az anyukája régen megütötte őt, ha nem a földet nézte, miközben beszélt hozzá.

Ezek a motivációk gyakran érintik a karakterek háttértapasztalatait, és azt, hogy azok hogyan formálták a szokásaikat és az értékrendjüket. A motivációk talán nem mindig mutatkoznak meg a történetben, de neked pontosan tudnod kell minden egyes pillanatban, hogy a saját karaktered miért teszi azt, amit tesz.

 

A karakterek életrajzainak fontossága

Ha időt töltesz azzal, hogy meghatározd azokat a dolgokat, amikről fentebb beszéltünk, mindenki másnál jobban fogod ismerni a karaktert. Az a jó abban, ha valóban ismered a szereplőket, hogy tudni fogod, mit csinálnának, hogyan reagálnának egy adott szituációban. Egy részletes életrajz könnyen lehet az ötletelés kezdete, hogy mi történjen a történetedben.

Például, ha Carlos nem tud más emberek szemébe nézni a múltjában történt erőszak miatt, amit az anya követett el ellene, de hisz abban, hogy az emberek megsegítése fontos, a történeted körvonalazódhat aköré, hogy Carlos olyan szituációba kényszerül, amiben meg kell mentenie egy nő életét. Miután megmentette, a nő megpróbálja neki megköszönni, de Carlos nem néz a szemébe. A nő elkezd gondolkodni a titokzatos férfin, aki bátornak tűnik, de mégsem tud más szemébe nézni.

A történet millió különböző irányba haladhat tovább innen, de a lényeg, hogy a teljesen megformált karakterek készen állnak arra, hogy megéljenek egy teljes történetet. Csak el kell helyezned a szereplőket bizonyos szituációkban, és rögzítened kell, ami történik.

Forrás