Kedvencekhez adás
52

Késő esti séta

Fülszöveg:

A lélek hova jut a halál után? Egy kérdés, ami mindig a fejemben bujdos, néha-néha előbukkan, hogy jelezze, vannak dolgok, amiket soha nem fogok megtudni, illetve ha mégis, nem tudom senkinek elmondani a választ.

Az éjszakák kifejezetten kellemesek mostanában. Az utcán – rajtam kívül – senki se jár ezekben az órákban.

A pulóverem zsebébe nyúlok, az öngyújtómat keresem, illetve azt az egy szál cigarettát, ami még maradt a múlt hónapban tartott házibuliból. Mindenki az enyémet szívta, pedig a legbüdösebb szinte az összes közül. Na, meg persze a legolcsóbb mocskok közé tartozik.

Az kis kék öngyújtót – aminek sarkában egy virágminta díszeleg – még az egyik haveromtól kaptam fél éve. Nem használom sokszor, viszont az elmúlt hónapban csakis ezt az egyet találom meg. Amilyen hanyag vagyok, biztos csak valamelyik fiókom legmélyén pihen a többi. Nem mintha kerestem volna őket. Nem is tudom, mikor jártam utoljára otthon. Talán a házibuli napján.

A cigarettát is előhúzom a dobozából, majd ajkaim közé szorítom, és lassan meggyújtom. A már üres, kissé megviselt dobozt az egyik közeli kukába dobom minden gyengédség nélkül, miközben lépteim egyre csak lassulnak.

Néhány lámpa pislákol, mikor közelebb érek hozzájuk. Igazából kezdek hozzászokni, mert nem ez az első eset már.

A füstöt egyenletesen fújom ki, majd nézem, ahogy lassan eltűnik a sötétségben. Nem csak a szaga borzalmas, de az íze is förtelmes. Marja a számat, a torkomat. Nem értem, miért szívom minden este.

Ahogy lépkedek, elgondolkodom, hova is tartok. Mindig keresek némi választ, de általában ugyanott kötök ki, majd az egész kezdődik elölről. Mintha leragadtam volna. Nappal már nem létezik számomra, pedig nem lenne rossz végre más fényforrást is látni a cigaretta parázson kívül, illetve az utcalámpák és az ablakokon kiszűrődő fényeken kívül. A csillagok is gyönyörűek, akárcsak a Hold, viszont a végtelenségbe húzódó sötétség kezd rémisztővé válni. Legalábbis ezt gondolom, érezni már nem érzem.

Mindig ugyanaz a pulcsi van rajtam, mindig ugyanaz az egy szál cigaretta kerül elő a zsebemből, akárcsak az öngyújtó. A dobozt mindig ugyanabba a kukába dobom, természetesen ezt teljesen öntudatlanul. Akárcsak egy jól beprogramozott gépezet, aminek néha mintha tudata is lenne, bár nem számít valami sokat.

Hamarosan elszívom a cigit, de még előtte megállok egy kék autóroncs mellett. A körülötte levő sárga szalagok még mindig fent vannak. Az aszfaltra rajzolt számok nem halványultak, az autót se vitték arrébb egy centivel sem. Nem változott semmi.

Bár mintha több virágcsokor lenne az oszlop mellett.