Kedvencekhez adás
72

Különleges esetek sebészete

Fülszöveg:

Örkény István ihlette abszurd, humoros egyperces egy rendkívüli sebészetről.

– Isten hozta! Dr. Szekeres Iván vagyok.

– Szabó Ákos. Örvendek.

– Foglaljon helyet, és kérem, mondja el, mi a panasza.

– Tudja, doktor úr, mostanra arra jutottam: az az én bajom, hogy túl nagy szívem van. Kisebbítő műtétet szeretnék.

– Nahát, ez merőben szokatlan! Általában pont azzal fordulnak hozzánk szívügyben, hogy nagyobbat vagy melegebbet szeretnének. Biztos benne, hogy ezt akarja?

– Higgye el, doktor úr, sokat tépelődtem rajta. Mindenki azt hajtogatja, hogy ez mennyire jó tulajdonságom. De nekem csak szenvedésem származik belőle! Mindent annyira a szívemre veszek, hogy se éjjelem, se nappalom.

– Természetesen ha ez a végső döntése, belevághatunk, de először még hadd tegyek fel pár kérdést: mi az, ami okozhatja a szívfájdalmát?

– Tudja, édesanyám és a bátyám rengeteget veszekednek, amit persze mindketten nekem panaszolnak el. Én meg csak ott állok két tűz között, mert a nagyszájú testvérem…

– Azt mondta, nagyszájú? Lehet, azon könnyebben lehetne segíteni, mint az ön szívén.

– Erre már én is gondoltam, de kizártnak tartom, hogy beleegyezne a műtétbe. Neki nincsen betegségtudata.

– Ha legalább rá tudná venni, hogy eljöjjön egy beszélgetésre, lehet, hogy meg tudnám győzni. Praxisomban már sok nagyszájú beteget operáltam meg sikeresen, és szintén számos családi konfliktust meg lehet oldani, ha kezeljük a beszűkült nézetű és rosszmájú betegeket is. Bár az utóbbi a donorra való várakozási idő miatt egy kicsit komplikáltabb helyzet.

– Hát nem tudom, lehet, teszek egy próbát. Ha doktor úr szerint ezt így is meg lehet oldani…

– Határozottan ez a véleményem. Ha csak egy mód van rá, igyekszünk elkerülni a szívkisebbítő műtétet, kár egy ilyen adottságot tönkretenni, ha nem muszáj. Ellenben a nagyszáj korrigálása manapság már eléggé rutinnak számít.

– Esetleg tudna valamit kezdeni nagyanyám epés természetével is?

– Epetúltermelés? Hogyne, az egyike a legegyszerűbb beavatkozásoknak! De ha a lehetőségekkel kapcsolatban kérdése van, a recepción tudnak adni magának egy részletes listát a lehetséges operációk széles választékáról.

– Hát ez valóban nagyszerű! Már csak az a kérdés, ő mennyire lenne hajlandó a kés alá feküdni… Mindenesetre köszönöm, mindenképpen jelentkezni fogok. Mivel tartozom?

– Most semmivel; menjen csak haza, beszéljen a rokonaival, aztán jöjjön vissza hozzám vagy egyedül, vagy velük, és akkor kidolgozunk egy kezelési tervet.

– Igazán köszönöm, doktor úr! Nagyon hálás vagyok!

– Nem tesz semmit, uram. Kérem, ha kimegy, szóljon a következőnek, hogy jöjjön be!

 

Ákos felvillanyozva lépett ki a rendelőből a váróba, és mosolyogva jelezte az ajtó előtt várakozó páciensnek, hogy bemehet.

A recepciónál megállt, és kért egy prospektust a sebészet által végzett korrigáló műtétekről. Ámulva bogarászta félig maga elé motyogva.

– Kétbalkéz, botfül, szűkmarkúság, kőszív… Ez bámulatos! Lehet, ha ezt a gondomat megoldottuk, más miatt is visszatérek.

Utóbbi mondatot félig a fiatal recepciós hölgyhöz intézte lelkesen. A nő kedvesen mosolygott rá.

– Legyen szerencsénk!

Ákos még az ajtóból visszafordult a pulthoz.

– Aranyszíve van ennek a doktor úrnak.

– Azt elhiheti! És arany keze is. Nem csoda, hisz a legjobb donoroktól kapta.